3. kesäkuuta 2018

Palma De Mallorca

Ensimmäinen kesälomaviikkoni on takana. Vietimme sen Mallorcan saarella, Palman kaupungin sykkeessä. Matkan varasimme silloin kun pakkanen paukkui, pyrytti ja ketutti huolella Suomen talvi. Tuntui jotenkin oudolta matkustaa helteisestä Suomesta hieman epävakaisempaan Espanjaan. Matkailu kuitenkin avartaa ja onpa pois kotinurkilta siivoamasta, pyykkäämästä ja puutarhatöistä. Palma on Mallorcan pääkaupunki, sen asukasmäärä lienee useita satoja tuhansia. Palma on kaupunkikohde, mutta  sieltä löytyy myös auringonpalvojille ihania, pikkuisia poukamia turkoosin meren ääreltä.

Palman yksi hyvä puoli on, että se ei ole rakennettu pelkästään turisteille. Se kuhisee paikallista elämää!  Meidän hotelli sijaitsi paikallisasutuksen keskellä, muutaman kilometrin päässä Palman kauniista vanhasta kaupungista. Lisäksi niitä kulmia asuttivat espanjan kiinalaiset, joiden tapasravintoloissa ja sekatavarakaupoissa poikkesimme. Olisittepa nähnyt kiinalaiskauppiaan ilmeen kun tervehdin häntä: Ni hao! Oli ihana kävellä paikallisasutuksen keskellä ja kurkkia viherpeukaloiden takapihoille ja parvekkeille.  

Postiluukku.


Tuuletusaukko seinässä.


Värikäs postilaatikko.

Kauniiden rakennusten lisäksi, Palma oli täynnä viehättäviä yksityiskohtia. Kauniiden kukkaistutusten ja ruukkupuutarhojen lisäksi silmääni hivelivät värikkäät, espanjalaisista kaakeleista tehdyt talojen nimi-ja numerokyltit. Joidenkin talojen portin pielessä oli kaakelitaulu, jossa luki. "Cuidado con en perro!" Varokaa koiraa! Takorautaiset portit, puiset sään pieksemät ikkunaluukut, erikoiset tuuletusaukot, patsaat, parvekkeilta roikkuvat "lakanat" jotka toimivat auringon suojina... Kaikki tämä oli niin kuvauksellista ja kaunista. Kylkiäisenä tuli raikas sypressien tuoksu. Kaupungin laitamilla oli myös taidokkaasti maalattua katutaidetta. 

Kaunis sisäänkäynti.

Auringonsuoja.
Palman hiekkarannat olivat pieniä poukamia. Rannoilla oli pieniä ravintoloita ja baareja, mutta hinnoissa oli roima "rantalisä". Rantapoukamat olivat siistejä ja merivesi kimalsi sinisenä ja turkoosina. Merellä lipui paljon veneitä ja joka aamu kaupungin satamaan lipui valtava laiva joka suolsi ulos tuhansia päivämatkailijoita. 


Palman satama.


Palman vanha kaupunki oli kaunis. Kuten vanhat kaupungit yleensä. Sen kujilla oli mieletön määrä kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Rakennukset olivat kauniita ja bongattiin sieltä yksi Gaudin suunnittelema rakennus. Sen rakennustyylin tunnisti heti. En ole missään nähnyt niin paljon kenkäkauppoja kuin Palmassa! Niitä oli kaikkialla, vieri vieressä ja pakko tunnustaa, että muutamat tarttuivat minunkin matkaani. Hintataso oli mielestäni kohtuullinen ja espanjalaisten tyylitaju on kaunista.


Livemusaa vanhan kaupungin kujilla.

Suojassa oliivipuun alla.

Mielenkiitoinen kahvila. Herätyskelloja seinällä:)


Kukaan ei istu sisätiloissa.Gaudin suunnittelema rakennus.
Juliste menneiltä ajoilta. Härkätaistelut ovat kielletty nykyään. Onneksi.

Kaikkialla oli kahviloita ja ravintoloita. Niissä istuttiin aamuvarhaisesta iltamyöhään. Juotiin kahvia, olutta ja sätkä paloi. Vain jotkut ravintolat hennoivat laittaa ovensa kiinni siestan ajaksi, jota vietettiin iltapäivällä klo 14:00 - 16:00 välillä. Pisti silmääni, että keskustan kahviloissa melkein kaikki tarjoilijat olivat miehiä. Siisteihin mustiin housuihin ja valkoisiin paitoihin pukeutuneita miestarjoilijoita. Nautimme lounasta erilaisissa, paikallisten täyttämissä ravintoloissa ja useimmiten söimme lounaaksi ja/tai illalliseksi tapaksia. Tilasimme pöytään oliiveja, juustoja, chorizomakkaroita, espanjalaista munakasta, mustekalaa, leipää...Rantakuppiloissa herkuttelimme grillatulla kalalla. Käytiin katsomassa pienten kivijalkakauppojen ja suurempien ketjuruokakauppojen tarjontaa ja hinnat olivat todella edulliset. Leipä maksoi n. 0.50 centtiä, iso tuokkonen mansikoita euron, halvimmat viinit 2 euroa, juustopalaset halvimmillaan euron...Huh! Matkalaukuissa painoivat kenkien lisäksi; mausteet ja juustot:)

Tapaksia, tapaksia, tapaksia....

Loman  viimeistä päivää vietetään Suomen helteessä. Vanha Jaska -kissamme lokoilee varjossa kirsikkapuun alla, pyykkikone käy, vatsa kurnii... Huomenna alkaa kesäinen arki ja pidempi kesälomani on tulossa heinäkuun puolessa välissä. Viimeistä Espanjan matkastani on yhdeksän vuotta ja oli ihanaa lomailla eteläisessä Euroopassa. Lyhyen lentomatkan päässä.

2 kommenttia:

  1. Ihania kuvia! Me ollaan menossa heinäkuussa myös Espanjaan ja tiedän että laukussa on tullessa ainakin juustoja ja varmaan pari pulloa viiniä. Espanja on ihana.

    VastaaPoista