18. kesäkuuta 2018

Pyöräillen pitkin Hankoa

Kuten olen aikaisemmin kirjoittanut, niin parhaiten Hankoa ja sen lähiympäristöä näkee ja kokee pyöräillen. Lauantaina oli Taste of Hanko -tapahtuma ja pyöräilimme Hangonkylän venesatamassa olevaan På Krogen - rantakuppilaan. Nautimme lounaaksi mehukkaat, runsaalla kermalla ja voilla höystetyt lohikeitot kera tumman saaristolaisleivän. Jopa Finnairin Blue Wings -lehdessä oli artikkeli, jossa mainittiin På Krogen -ravintola ja sen herkulliset lohikeitot. Lounaan jälkeen teimme satamassa pienen sulattelukierroksen ja sen jälkeen lähdettiin sopivan kylläisinä polkemaan eteenpäin.

Hienot näkymät terassilta.

På Krogen -rantakuppila. Takana on se fiinimpi På Krogen -ravintola.

Kermassa ja voissa ei olla säästelty. Kesästä pitää nauttia!

Lähellä Hangonkylän satamaa sijaitsee Gunnar Strand, jonne polki mökiltä viidessätoissa minuutissa. Matkalla ohitimme upeita vanhoja puutaloja ja loppumatkasta tien ympärillä olevat puut antoivat suojan paahtavalta auringolta. Gunnar Strand on pieni poukama, jossa on vieri vieressä kalastajien mökkejä sekä kalliolla odottaa pitkä ajopuusta valmistettu penkki. Rannalla tapasimme paikallisen miehen, joka pitkän keskustelun päätteeksi toivotti meidät tervetulleeksi Hankoon. Kutsuin hänet kahville mökille, jos hän malttaa joskus lähteä Gunnar Strandilta keskustaan päin. En voinut kun ihastella näkemääni ja huokaisin ääneen: "Ihan kuin olisi ulkomailla!"  Ystävällinen mies tuumasi, että: "Hanko on Suomen paras paikka." Ihanaa, kun ihmiset kehuvat kotiseutuaan.

Gunnar Strand.

Penkki kalliolla.

Erään kalastajan mökin seinä.

Kalastajan oma kuva?

Niin pittoreskia!

Puiden varjostama tie.

Matka jatkui eteenpäin, toiselle puolelle Hankoa, Täktomiin. Eräs hankolainen tuttavamme ajelutti meitä siellä lauantaiyönä ja pakkohan sinne oli mennä uudelleen - kameran kera. Matkalla Täktomin rantaan tien vieriä reunustivat erilaiset puiset patsaat, joista osa näytti toteemipaaluilta. Tuttavamme kertoi, että erään talokaupan myötä uusi asukas oli saanut pihan täydeltä erilaisia puupatsaita. Uusi asukas meinasi polttaa patsaat, kunnes tuttavamme ehdotti hänelle, että: "Pystytä ne Täktomin tien viereen." Siellä täällä tuli vastaan erikoisia puupatsaita ja täytyy myöntää, että patsaat sopivat kuin nenä päähän mäntymetsän siimekseen. Täktomin rantapoukamassa odotti vieri vieressä sään pieksemiä kalastajien mökkejä. Erään mökin seinässä oli hauskin kukkaruukku ikinä. Kukat oli istutettu vanhaan perämoottoriin! Poukama oli hetkessä nähty ja poljimme nesteytykseen Neljän tuulen tupa -ravintolaan. Seuraavaksi oli vuorossa keskustan tuntumassa oleva auringonottajien suosikkiranta, Plagen.


Rento kukkaruukku.

Yksin rannalla.

Plagenin ranta ja grillaajat.


Kohti keskikesän juhlaa mennään. Vietämme sen Hangossa, jonne on kutsuttu muutama ystävä yöksi ja päiväkylään. Säätiedotus ei lupaa hankomaisen aurinkoisia kelejä, vaan vettä rutikuivalle nurmikolle ja puutarhan kasveille. Oikein ihanaa juhannusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti