29. heinäkuuta 2019

Bengtskärin majakalla

Vierailu Bengtskärin majakalla on kutkutellut mielessäni jo pitkään. Sinne piti mennä jo viime kesänä, mutta en vain saanut aikaiseksi, vaikka laiva lähtee sinne muutaman sadan metrin päästä,  Hangon Itäsataman laiturista. Sunnuntaina oli kuuma ja tuuleton päivä ja ostimme liput M/S Summer Sea -laivaan, joka kuljetti meidät Bengtskärin majakalle. Matkaan pakattiin vettä, aurinkorasvaa, hyvät kengät ja kamera. Laivalla tarjoiltiin menomatkalla lohikeittoa ja näkkileipää, joka sisältyi 62 euron lipun hintaan. 


Hangon makasiinit mereltä päin kuvattuna.



Bengtskärin majakka sijaitsee Turun saaristossa ja matkaa sinne täältä Hangosta on 25 kilometriä. Laivamatka majakkasaareen kesti 1,5 tuntia. Lämpimän, suorastaan kuuman sään vuoksi merellä oli paljon liikennettä, mutta oli sääli katsoa miten merivesi oli täynnä merilevää. Meri oli paikka paikoin suorastaan vihreä. Kun majakka tuli näkyviin, niin se oli kunnioitusta herättävä. 52 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoava jyhkeä majakka on Pohjoismaiden korkein majakka. Majakan on suunnitellut arkkitehti Florentin Granholm ja se on rakennettu graniitista ja tiilestä.

Siinä se! Bengtskärin majakka.


Kierreportaat ylös asti.




Kun astuimme maihin, niin meitä odotti opas joka kertoi majakasta mielenkiintoisia tarinoita. Neuvostoarmeija on yrittänyt räjäyttää majakan jatkosodan aikana Bengtsärin taistelussa, mutta onneksi suomalaiset voittivat. Majakan valo on virallisesti sytytetty 19. joulukuuta vuonna 1906. Majakan rakentaminen maksoi aikoinaan 408.000 markkaa.  Majakalle palkattiin viiden miehen henkilökunta; majakkamestari, kolme majakanvartijaa ja sumusireeninhoitaja. Parhaimmillaan pienellä kallioisella saarella on asunut 22 henkilöä, joista osa oli lapsia. Lisäksi saarella on kulkenut vapaasti kotieläimet ja siellä on jopa viljelty perunaa. Tosin eräs syysmyrsky heitti perunamaan mullat mereen.

Majakanvartijan takki roikkuu museon naulassa.

Vanha laivalamppu.



Kuvia rakennusvaiheesta sekä arkkitehti Florentin Granholmin kuva.

Ajatella, että täällä on leikitty kallioilla!

Kuva kahvilan pöydältä
Majakka on ollut vähällä rapistua lähes käyttökelvottomaksi, joten se annettiin vuokralle. Majakan kunnostustöiden jälkeen , vuonna 1995, se avattiin yleisölle ja majakan hoitajana on toiminut Paula Wilson perheineen. Nykyään majakan sisätiloissa on kahvila, museo, kappeli, majakkaposti ja majoitustilat. Kapusimme 250 porrasta ylös majakan huipulle, mutta viimeisin huippu eli huone jossa sijaitsee majakan valo jäi minulta näkemättä. Syynä olivat vihonviimeiset jyrkät tikapuut.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti