26. heinäkuuta 2019

Oliivipuiden katveessa

Ihana loma Kroatian Splitissä on takanapäin. Kroatiasta on tullut jo perinne, sillä tämä oli jo kolmas kesämme Splitissä. Yhteensä olemme käyneet Kroatiassa seitsemän kertaa. Eli koukkuun on jääty:)
Eikä ihme, sillä siellä oli taas niin mukavaa lomailla!  Majoituksemme teki lomastamme ainutlaatuisen ja ikimuistoisen. Tällä kertaa emme asuneet hotellissa, vaan kivisessä talossa joka sijaitsi kujan päässä, paikallisasutuksen keskellä ja oliivi- ja limepuiden varjostaessa pihan suurta patiota. Puiden suojissa nautimme aamiaista; kahvia, pekarasta (leipomo) aamutuimaan noudettua tuoretta leipää sekä torilta ostettuja vihanneksia ja marjoja. Aamiaisseurana oli talon omistajan mainio kissa, Mirko. Myös illan pimeinä hetkinä patiolla oli kiva istua ja kuunnella viereisestä talosta, miten isäntäväki valmisti iltapalaa, rupatteli keittiössä ja taustalla soi kroatialainen musiikki.

Talo kujan päässä. Kujilla kuljettiin vain jalkapatikassa.
Kukat talon rappusilla.

Aamiaisseurana Mirko.


Kissoja oli paljon, mutta niistä pidettiin huolta. Tarjolla oli kuivamuonaa ja vettä.

Missä ikinä matkailen, niin haluan aina käydä katselemassa paikallisen torin tarjontaa. Toreilla on kiva kierrellä aamutuimaan. Aamuvirkkuina kiertelimme Splitin tuoretorilla ja ostimme aamiaispöytään kurkkua, tomaatteja, hedelmiä ja marjoja. Kotiin viemisiksi lähti jälleen melkoinen määrä mausteita sekä purkillinen hunajaa. Torikierroksen jälkeen nautimme kävelykadun kahvilassa isot kupposet capuchinoa ja katselimme ohikulkevia turisteja, jotka riensivät satamassa odottaviin laivoihin tai etsivät aamiaispaikkaa.


Valkosipulimies.


Futishullun kansan futishuiveja kaupan.

Promenadilla riitti kulkijoita aamuvarhaisesta iltamyöhään.


Illan tullen.


Illan tullen promenadille kokoontui paikalliset sekä turistit.

Papat parkissa rantakadulla.
Viikon aikana teimme yhden ainoan retken Splitin ulkopuolelle. Matkasimme bussilla Trogirin pikkukaupunkiin, joka on Keski-Euroopan parhaiten säilynyt romaanis-goottilainen rakennusryhmittymä. Kaupunki on myös listattu Unescon maailmanperintöluetteloon. Trogirissa ei tuulenvirekään puhaltanut, mutta kuumuudesta huolimatta kiertelimme tovin muurien ympäröimää vanhaa ja kaunista kaupunkia sekä nautimme herkullisen kalalounaan viiniköynnösten varjossa. Paluumatkan teimme meriteitse ja oli ihana katsella ulapalla lipuvia purjeveneitä, rantapoukamia ja siellä täällä olevia pikku kyliä.

Viherpeukalon rappuset Trogirissa.



Kamerlengon  linnoitus.



Päivät menivät nopeasti jalkapatikassa kulkien pitkin vanhan kaupungin kujia ja rannoilla. En ole lainkaan auringon alla makaaja, mutta oliivipuiden suojissa oli miellyttävä lukea dekkaria, kuunnella kaskaiden siritystä ja välillä pulahtaa turkoosinsiniseen puhtaaseen veteen vilvoittelemaan. Kroatialaiset nauttivat rantaelosta täysin rinnoin. Erityisesti viikonloppuna matkaan oli pakattu rantatuolien lisäksi radio, eväät sekä pivot (oluet). Rantakuppilat olivat ääriään myöten täynnä paikallisia sekä turisteja. Rannat olivat pääosin kivirantoja ja jos mielit uimaan, niin uimakengät helpottivat veteen menoa.

Turkoosinsininen meri.

Kalastusalus matkalla hakemaan saalista torille ja ravintoloihin.


Shakinpeluuta rannalla.



Noin 200.000 asukkaan kaupunki Split on syntynyt aikoinaan keisari Diocletianuksen palatsin ympärille ja kuuluu myös Unescon maailmanperintöluetteloon. Vaikka olen jo useasti siellä lomaillut, niin aina vanhan kaupungin kujilta löytyy mielenkiintoisia rakennuksia, yksityiskohtia, näyttelyitä ja ravintoloita. Kroatian ruoka on herkullinen sekoituis balkanilaista ja italialaista keittiötä.Pizzakojuja oli joka kadun kulmassa ja leipomosta löytyi suolaista ja makeaa herkkua.Viimeisenä iltana löysimme kujilta hyvän ravintolan; Pikulece, joka tarjoaa kroatialaista ruokaa tapastyyliin. Herkullisen munakoisotomaatti alkupalan ja haudutetun tonnikalapadan huuhtoi alas hyvä kroatialainen roseviini.

Kaikkialla oli kauniita yksityiskohtia.



Ajan patinaa auringonkeltaisessa rakennuksessa.


Kuivuudesta ja kuumuudesta huolimatta kukkia oli kaikkialla.


Vanhan kaupungin muurien sisältä.

Konoba Korta kujilla. Herkullista ruokaa.

Loman aikana sain viestin vanhalta kollegaltani. Hän kysyi, että: "Miksi viihdyt Kroatiassa?"
Vastasin: " Täällä on puhdas meri, ruoka on herkullista, ihmiset kivoja ja pitkiä, eikä tämä ole liian hieno, vaan rento maa lomailla."

2 kommenttia:

  1. Mietinkin somesta lomaasi seuraillessa että kuinka mones tämä reissunne sinne mahtaakaan jo olla :). Kyllä munkin sinne vielä pitää päätyä! Ihanat nuo viherpeukalon portaat <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koukkuun on jääty ja muualla ei osaa lomailla, paitsi aasiassa .)

      Poista